הצטרפות לדואר חשמלי | הסרת מנוי מדואר חשמלי | שלח מכתב | דף ראשי

 

 

 

 






מותו של דפדפן זקן: נטסקייפ

19/06/2003 |   גיליון מספר 16

halemo

 

 

זה היה צפוי להגיע: דפדפן נטסקייפ נביגייטור מת. כמו כל תוכנה קדמונית שלא התפתחה ולא שמה על קהל הגולשים העברי שגלש איתה, גם היא מתה סופסוף ובזירה נשארו הדפדפנים הטובים באמת: אילו שבעזרתם אפשר לגלוש בצורה נורמלית לאתרים עבריים ברשת מבלי שהגולש יצטרך לעבור קורס מתיש בהגדרות הדפדפן או להתקשר למרכז התמיכה של ספק האינטרנט שלו. מגיע לו למות.

 

 

מתיי מעט מהחברים שלי עדיין גולשים עם דפדפן מבית נטסקייפ (Netscape), שבעבר נקרא נביגייטור (Navigator) ובשמו הבדיל בין תוכנת הדואר של חברת נטסקייפ, היא תוכנת קומיוניקטור (Communicator) לבין תוכנת הגלישה שלה ובין התוכנה שנועדה לבנות דפי אינטרנט, תוכנת קומפוזר (Composer).

 

חלקם עדיין ממשיך להשתמש באותו דפדפן נייאדרטלי, ועוד בגרסת 4.6 או 4.7 של הדפדפן, ומאלצים אותי להתכתב איתם באנגלית רצוצה עם התאמות לעברית כמו למשל הוספת המילה GADOL לאוצר המילים הכתובות בתגובה, בכל פעם שהם שולחים לי חומר טוב.

 

גם השדרוג של חלק מהם לדפדפן נטסקייפ נביגייטור לגרסאות של 6 או 7, לא עזר כל כך עם העברית, וכל המאמצים שחברת IBM השקיעה על הוספת תמיכה בשפה עברית לדפדפן הדבילי (בגרסה 4.6), ירדו לטמיון כשעדכנו גרסה.

 

רבים הם הבנאים העבריים שבנו אתרים עבריים עם תוכנת הקומפוזר, תוכנת הבנייה שצורפה לחבילה של נטסקייפ, בעזרתה יכלו לכתוב בעברית רק עם פונטים כמו אריאל (Arial) שלא עשו בעיות בעברית ויזואלית כמו שאר הפונטים ובמיוחד פונט Times New Roman הידוע לשמצה שתקע את הדפדפן בעת שהוצג.

 

כל אותם חברים הנזכרים לעיל, החלו את הגלישה שלהם ברשת האינטרנט בערך בתקופה שבה אני התחלתי, באמצע שנות ה 90. בימים הראשונים הם גלשו עם דפדפן כמו מוזאיק (Mosaic), הדפדפן הראשון שתמך בגלישה עם עכבר במערכת הפעלה חלונאית כמו חלונות 3.0 של חברת מיקרוסופט שעד אז לא ידעה אינטרנט מהו.

 

דפדפן מוזאיק פותח על ידי קבוצת סטודנטית מאוניברסיטת אילינוי בשיקגו (NCSA), וחולק חינם לכל דורש, מה שגרם מייד לפופולריות הגדולה שלו. בחודש אפריל 1993 פרץ לעולם דפדפן מוזאיק והגלישה ברשת האינטרנט הוגדרה מחדש.

 

עד מהרה הגולשים עברו לדפדפן הטוב באמת באותה תקופה: נטסקייפ נביגטור, "הנווט" של הרשת. דפדפן נטסקייפ היה תואם לדפדפן מוזאיק, אבל הוסיף לו תכונות ותוכנות נוספות כמו דואר אלקטרוני מובנה, תמיכה בפרוטוקולים כמו FTP (העלאת קבצים לרשת או הורדתם משרתים מרוחקים), תמיכה בהתקני תוכנה חיצוניים שנקראו פלאג אין (plugin).

 

נטסקייפ הופץ לראשונה בתחילת שנת 1994. רבים החלו לעבור אליו מכיוון שהוא עבד טוב יותר עם מודם במהירות 14,400 באוד (ביטים לשנייה), העלה דפים מהר יותר ונראה כתואם דפדפן מוזאיק, מכיוון שהתבסס על הקוד שלו.

 

גם בישראל שמו לב לדפדפן החדש, והאוניברסיטאות שעד כה היו המקום היחיד בישראל שבו אפשר לגלוש בחינם ברשת האינטרנט, חילקו אותו בחינם לקהל הסטודנטים.

 

בהמשך, כשניתן אישור לספק אינטרנט בישראל תמורת תשלום לכל דורש, ספקי האינטרנט חילקו אותו ביחד עם חבילת הגלישה שהכילה מספר דיסקטים.

 

במשך תקופה ארוכה, הפך נטסקייפ ליישום המחץ (Killer Application) בעבודה עם רשת האינטרנט. גם כאשר מיקרוסופט החלה להפיץ את דפדפן אינטרנט אקספלורר שלה גרסה 2, עדיין הקהל הישראלי לא עבר לעבוד עם הדפדפן, מכיוון שדפדפן זה לא תמך עדיין בתקן עברי מוסכם, ועבודה עימו לא היתה שונה מדפדפן נטסקייפ שהציג עברית ויזואלית.

 

בוני האתרים העבריים הראשונים נאלצו לכתוב אתרים בעברית הפוכה, אבל שימוש בעזרת תוכנת הקומפוזר שצורפה לחבילה של נטסקייפ, הפך את העבודה לקלה יותר עבורם.

 

בהמשך, הוציאה חברת מיקרוסופט את תוכנת אינטרנט אקספלורר 3, שכלל את תוכנת פרונטפייג' לבניית אתרים וחילקה אותה בחינם, מה ששבר את התוכניות של חברת נטסקייפ למכור את הדפדפן שלה תמורה 35 דולר ולעשות קצת כסף מהתוכנה הפופולארית.

 

בינתיים, מכון התקנים הישראלי אימץ את התקן של מיקרוסופט להצגת עברית בדפי אינטרנט, תקן הידוע יותר בשם העממי "עברית לוגית", שבבסיסו מגדיר הצגת עברית בדיוק כמו שכל התוכנות של מיקרוסופט מציגות: העברית נכתבת ונשמרת לפי הסדר שבו הוקלדה העברית, אבל מוצגת הפוך ובצורה נכונה מימין לשמאל.

 

דפדפן אינטרנט אקספלורר אף תמך בהצגת עברית בכל הפונטים המוכרים המותקנים במערכת ההפעלה של מיקרוסופט "חלונות" (Windows) וכך איפשר ליצור דף אינטרנט מעוצב יותר, ללא צורך בהתקנת פונטים נוספים כמו שנטסקייפ דרש (מי זוכר את Webfonts?)

 

במשך הזמן, עברתי כמו כולם לגלישה בדפדפן אינטרנט אקספלורר של מיקרוסופט. בשנת 1998, יצאה מערכת ההפעלה החדשה הביתית של מיקרוסופט "חלונות 98" שכללה בתוכה את אינטרנט אקספלורר 5 ואת תוכנת הדואר אאוטלוק אקספרס גרסה 5 גם כן.

 

תוכנת אאוטלוק אקספרס אפשרה לראשונה לגולש הפשוט, זה שלא מחפש תוכנות צד שלישי, להתכתב עם עמיתיו בעברית אמיתית, ללא צורך בשבירת האצבעות שלו בהקלדת טקסטים באנגלית.

 

רבים מבעלי האתרים העבריים ברשת (חוץ מאתר עיתון מעריב), החלו לעבור ולשדרג את אתר האינטרנט שלהם לעברית אמיתית, כזו שלא צריך לעשות לה מניפולציות וחיתוך שורות מאולץ כדי שנבין מה נכתב.

 

אבל,

חלק מאותם אנשים ותיקים ברשת, לא קיבלו את הגזרה הזו. חלקם, שעדיין משתמש במערכת הפעלה מיקרוסופטית (ולא לינוקס), עדיין מתעקש להתכתב ולגלוש בכלים של נטסקייפ.

 

אותם אנשים מאלצים אנשים אחרים, את החברים שלהם (ואותי), להתכתב בשפה לטינית כאילו היו שני רוקחים המדברים על מרשמים לתרופות. אותם אנשים גם לא מוכנים לשמוע על לעבור לתוכנת דואר אחרת. יותר מחמש שנים הם מנהלים תכתובות בנטסקייפ קומיונקייטור, ואין להם צורך לעבור לתוכנה מעוברתת שעושה את החיים קלים יותר.

 

תמיד הם ישמיעו את התירוץ של "אאוטלוק אקספרס לא חסין מוירוסים", אבל לא יטרחו להתקין את גרסה 6 שכבר מזמן חסינה מהדברים הללו.

 

להם לא אכפת שהתוכנה הנטסקייפית שהם עובדים איתה, מדווחת עליהם בכל כניסה לאתר אינטרנט שמישהו שלח להם קישור אליו.

 

אם הם היו חיים בתקופה שחתכו בשר עם אבן צור מושחזת, או מתגלחים עם סבון שהופק מבשר של ממותה, הם גם לא היו עוברים להשתמש בסכין ממתכת או בג'ל ג'ילט שקוף עם ריח נעים.

 

התופעה הזו מזכירה לי את כל האנשים הזקנים בבית אבות שעדיין מורחים על פניהם לאחר גילוח הבוקר מן חומר עם ריח דוחה שכזה, כי ככה הם התרגלו, ולהם לא אכפת שהריח הדוחה הזה כבר לא באופנה, ואפילו הזקנות בבית האבות כבר נדלקות על ריחות נעימים יותר.

 

הגיע הזמן שנטסקייפ ימות. מגיע לו. הוא זקן. הוא לא מעודכן. קשה לגלוש איתו. הוא לא מהיר. הוא לא תומך בתקנים חדשים. הוא לא תומך בעברית לוגית. הוא חרא של דפדפן. פעם הוא היה דפדפן קטן חמוד, אבל גם סבא של סבא שלי היה כזה.

 

ספקית האינטרנט AOL של ארה"ב השקיעה מיליונים כדי לרכוש את הדפדפן הנ"ל, רק כדי לעצור את מיקרוסופט שיצרה דפדפן טוב, וגרמה לדפדפן אחרים להראות טוב יותר: עיין ערך דפדפן מוזילה (Mozilla).

 

אותם בכיינים מקצועיים שכותבים בפיסי מגזין (באנגלית) ובוכים שכעת מיקרוסופט לא תוציא דפדפן חדש כל יומיים ולא תחדש לנו כלום כי אין לה תחרות, לא מבינים שכנראה כבר לא צריך את זה.

 

סופסוף הגענו למצב שלא צריך לעדכן תוכנה שהוסיפו לה פי'צרים בגלל תחרות עסקית. אנחנו נמצאים בתקופה חדשה. תקופה שבה דפדפנים עתיקים כמו נטסקייפ מגיעים למקומם הטבעי (באשפה), והציבור עובד עם כלים מודרניים ויעילים.

 

הגיע הזמן שגולשים ישראליים שעדיין עובדים עם נטסקייפ ומתכתבים איתי באנגלית מתוכנת הדואר נטסקייפ קומיוניקייטור יחליפו ג'ל גילוח ובאותה הזדמנות גם את כלי הגלישה והגילוח שלהם, כי נטסקייפ כבר קיבל אצלי מעמד של דפדפן מסריח למרות שגלשתי פעם עם סבא שלו.