עדכון אחרון: 12 נובמבר 2002 שעה 13:00 | שלח לי מכתב | צפה בספר האורחים | חתום בספר האורחים | אודות חדר המידע | דף ראשי

 

 

הפאשלה של בזק והשלום עם ירדן

 

משה הלוי halemo


תמונה מספר 1



תמונה מספר 2




תמונה מספר 3



תמונה מספר 4



תמונה מספר 5

 

לאחר שנחתם בין ישראל לממלכת ירדן הסכם השלום, הנפיקה חברת בזק לרגל המאורע כרטיס טלכרט המציין את המעמד ההיסטורי כשדגלי ישראל, ארה"ב וירדן ברקע תמונתם של החותמים. כיצד בזק פישלה בעיצוב וכיצד גרמה למבוכה בצד הירדני, במאמר הבא.

 

 

בתאריך 25 יולי 1994 נחתם במדשאות הבית הלבן הסכם השלום בין מדינת ישראל לממלכת ירדן. על ההסכם חתמו ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל והמלך חוסיין המנוח בפיקוחו ועידודו של נשיא ארה"ב דאז ביל קלינטון. בהמשך, אף נחתם אותו הסכם שלום עם ירדן בערבה בתאריך 26 אוקטובר 1994.

 

לרגל המאורע ההיסטורי, הנפיקה חברת בזק בחודש אוקטובר 1994 כרטיס טלכרט מעוצב כשעל גבי אותו כרטיס נראים ראש ממשלת ישראל יצחק רבין ז"ל והמלך חוסיין המנוח לוחצים ידיים כשבאמצע עומד נשיא ארה"ב ביל קלינטון ומוחא כפיים. ברקע צוירו דגלי ישראל, ארה"ב וירדן (תמונה מספר 1). בישראל היו אנשים שלא אהבו את עצם הנפקת הכרטיס, ובתגובה אף שרפו בניין מרכזיה של בזק.

 

הכרטיס שעוצב ע"י סטודיו בילט, הסתמך על צילום של לשכת העיתונות הממשלתית שצולם ע"י הצלם יעקב סער (תמונה מספר 2). ציור הדגלים על הכרטיס כנראה הסתמך על הזיכרון של אחד המעצבים. בעיצוב הכרטיס, דגל ירדן כלל כוכב מתומן בעל שמונה קודקודים במקום שבעה. 

 

ממלכת ירדן היא ממלכה שמקורותיה בעם הערבי ובדת האיסלאמית. על דגל ירדן האמיתי (תמונה מספר 3) מופיע כוכב לבן בעל שבעה קוקודים. צבעיו של הדגל הירדני שהם שחור, אדום, לבן וירוק מקורם בארבע קבוצות של העם הערבי כשלכל אחת מהם היה צבע וכאשר אלו אוחדו, אוחדו גם הצבעים, וכך נוצר הדגל הפאן ערבי הכולל את ארבעת הצבעים הללו, ומשמש בחלק ממדינות ערב כדגל בתוספת סמל כמו כוכב או נשר.

 

הכוכב הלבן בעל שבעת הקודקודים מקורו הראשון הוא באיסלאם. הוא נקרא גם הכוכב השריפי, וכל קודקוד בו מייצג אחד משבעה יסודות בספר השורה הראשון בקוראן.

 

שבעת היסודות הללו הם:

האמונה באללה,

האמונה במלאכיו של אללה,

האמונה בספריו של אללה,

האמונה בשליחיו של אללה,

האמונה ביום הדין,

האמונה במעשיו הטובים והרעים של אללה,

והאמונה בחיים שאחרי המוות

 

הכוכב גם מסמל את שבעת מחוזותיה של ממלכת ירדן ואת אחדותו של העם הירדני תחת הממלכה ההאשמית. בדיחה פלסטינית לא מאומתת מספרת שכאשר הממלכה ההאשמית תיפול, ופלסטין המערבית תתאחד תחת שלטון העם הפלסטיני, ישתנה הכוכב הירדני מכוכב של שבעה קודקודים לכוכב בעל שמונה קודקודים, כאשר הקודקוד השמיני יסמל את העם הפלסטיני היושב בגדה המערבית, בעזה ובכל שטח פלסטינה המנדטורית. בדיחה זו יוצרת מבוכה בקרב משפחת המלוכה הירדנית.

 

וכך, חברת בזק, בעיצוב לקוי של דגל ירדן כמעט ויצרה נזק והסיסמה "בזק שווה נזק" עלולה היתה לקבל משמעות אחרת כלפי היחסים שלנו עם ירדן. את השגיאה העיצובית כבר לא ניתן היה לתקן מכיוון שהכרטיס כבר הונפק ונמכר לציבור בבתי הדואר בכמות של 600,000 כרטיסים.

 

חוסיין מלך ירדן, משנת 1994 עד ליום מותו ממחלה קשה בתחילת שנת 1999, המשיך לקבל כרטיסי טלכרט של בזק מאספנים בישראל ומהעולם על מנת שיחתום עליהם לצד תמונתו על הכרטיס, ותמיד חתם והחזיר באדיבות עם מכתב נלווה את הכרטיס לזה שביקש, באמצעות מנהל לשכת המלך.

 

לאחר מותו של המלך חוסיין ממחלת הסרטן בחודש פברואר 1999, הנפיקה חברת בזק בחודש מרץ 1999 כרטיס לזכרו (תמונה מספר 4). בכרטיס שהונפק, נראית דמותו של המלך ולצד ציון תחום השנים שחי בהם, נראה הדגל הירדני בצורה נכונה, דגל עם כוכב בעל שבעה קודקודים (תמונה מספר 5). הכרטיס הונפק בכמות של 200,000 כרטיסים.