עדכון אחרון:  04 מרץ 2003 שעה 21:00 | שלח לי מכתב | צפה בספר האורחים | חתום בספר האורחים | אודות חדר המידע | דף ראשי

 

 

 

 

 

 

מערכת ISO למדידת נייר / ההיסטוריה של נייר A4

משה הלוי halemo
04/03/2003

 

 

מערכת הנייר המטרית, שלרוב נקראת בין יודעי דבר כ"מערכת איזו" (ISO System), היא מערכת די פשוטה. המערכת נחשבת פשוטה מכיוון שהיא משתמשת ביסודה בשלוש מידות בסיסיות. מערכת הנייר המטרית כבר הפכה לתקן ידוע וקבוע בתעשיית הנייר. כל נייר בגודל מסויים השייך למערכת זו, יסומן כנייר A, כאשר המספר שיתווסף לו, יסמן את גודל הנייר.

 

מערכת הנייר המטרית של ISO מתבססת על גיליונות נייר שהיחס בין הרוחב לגובה הנייר יהיה תמיד 1 ל שורש של 2, כלומר 1 ל 1.414. היחס הזה בין הרוחב לגובה הנייר הוא יחס שעובד כמו קסם.  בכל פעם שנייר במערכת זו המקיים את היחס הזה של 1 ל שורש של 2, מחולק לשני חלקים, היחס בין הרוחב לגובה של חצי הנייר שהתקבל, שומר על היחס של 1 לשורש של 2.

 

 

 

 

גיליונות נייר A

 

גודל גיליון הנייר הבסיסי של מערכת הנייר המטרית נקרא גליון "A". שטח של גיליון A בסיסי תמיד יהיה אחד מטר רבוע. גודל הנייר הבסיסי יהיה 841 על 1189 מילימטרים, ובחישוב של 841 כפול 1189 מילימטרים, נקבל שטח של 999,949 מילימטר רבוע. במטר ישנם 1,000 מילימטרים, ובמטר רבוע ישנם 1,000,000 מילימטרים מרובעים. כך, אם נתרגם את המידה המילימטרית, נקבל שגודל השטח של גיליון נייר בסיסי A שווה ל 0.999949 מטר רבוע, שזה בעצם 1 מטר רבוע.

 

הגיליון הבסיסי בגודל 1 מטר רבוע, יסומן בסימון A0 (איי אפס). ככל נייר במערכת הנייר של ISO, היחס בין הרוחב לגובה שומר על פרופורציות. היחס בין הרוחב (841) לגובה (1189) הנייר הוא 1 לשורש של 2.

 

אם גיליון נייר A0 מחולק לשני חלקים שווים, ע"י חלוקת הגובה לשני חלקים, נקבל שני גיליונות נייר חדשים, שכל אחד מהם יקרא יסומן כנייר A1 (איי אחד). המשמעות של הסימון A1, מתאר את החלוקה של גיליון בסיסי A לשני חלקים, ושימוש בחצי אחד. גודלו של הגיליון החדש הוא גובה של 841 מילימטרים, והרוחב יהיה 594 מילימטרים. בבדיקה של היחס בין הרוחב לגובה, נקבל שוב את יחס הקסם של 1 ל שורש של 2.

 

בחלוקת גיליון נייר A1 לשני חלקים שווים, ע"י חלוקת הגובה לשני חלקים שווים, נקבל גיליון נייר שיקרא A2. חלוקה נוספת ושלישית תיתן לנו את נייר A3. בחלוקה רביעית נקבל את נייר A4 הנפוץ כל כך. החלוקה יכולה להתבצע עד חלוקה עשירית, וגיליון נייר זעיר שהתקבל מחלוקה עשירית של גיליון נייר A בסיסי, יקרא A10, ולא יהיה נפוץ כל כך.

 

גיליון נייר כפול מהגיליון הבסיסי A, המסומן גם כ A0 יסומן כגיליון נייר 2A0, כלומר גיליון כפול מגיליון בסיסי. כפולה נוספת של גיליון A בסיסי, תסומן כ 4A0.

 

בחישוב מהיר, נוכל למצוא שגיליון נייר A4 שנפוץ כל כך, מתקבל מגיליון A0 בסיסי שחולק 4 פעמים, ובעצם 16 (2 בחזקת 4) גיליונות A4 נכנסים בגיליון בסיסי A.

 

 

 

 

קיימת מערכת מידות נוספת של גיליונות מטריים המבוססים על גיליון נייר A, המיועדים לחיתוכי שוליים מתבקשים וליישור הגיליונות ע"י חיתוך, או למסגור של גיליונות. גיליונות  המיועדים לחיתוך, יסומנו עם הקידומת R, וגיליונות המיועדים לחיתוך יותר עמוק, יסומנו גיליונות אילו עם הקידומת SR. גיליונות עם קידומת SR, יהיו כמובן גדולים יותר מגיליונות R.

 

שימושים ידועים של גיליונות A בגדלים שונים

 

לגיליונות שונים של סדרות A קיימים שימושים שונים. כך, נייר A4 משמש לנייר מכתבים ולנייר צילום, המשמש להפקת מסמכים בגודל תקני. גודל גיליון של A6 משמש בדרך כלל לגליות דואר ולמעטפות. כרטיסי ביקור תקניים יהיו בגודל של A8. פלאיירים שמחולקים בתיבות הדואר יהיו בגודל של A5, שהוא חצי גיליון נייר A4.

 

 

גיליונות נייר B

 

בנוסף למערכת גיליונות הנייר של A, קיימת מערכת משנית של גיליונות בגודל B. גם כאן, היחס בין הרוחב לגובה תמיד יהיה 1 ל שורש של 2. הגיליון הראשון בסדרה B יהיה גיליון B0 שגודלו יהיה גדול יותר מגיליון A0. גודלו של גיליון כזה יהיה 1000 על 1414 מילימטרים.

 

גיליון B1 יהיה גיליון קטן יותר מגיליון A0 אך גדול יותר מגיליון A1. כך גם גיליון B2, שגודלו כמחצית גיליון B1, ותמיד יהיה קטן יותר מגיליון A1, אך גדול יותר מגיליון A2. הטבלה הבאה מציגה את גודלי הנייר של סדרה B.

 

בגיליונות B משתמשים בדפוס כאשר יש להשתמש בגיליון ביניים בין גיליון גדול לגיליון קטן יותר. סדרה B יכולה לשמש גם לייצור מעטפות, בהם ניתן לשים גיליונות נייר של סדרה A. כך, נייר A4 רגיל, יוכל להיכנס למעטפה בגודל של B4. פלאייר בגודל A5 יוכל תמיד להישלח במעטפה בגודל B5.

 

היחס בין גיליונות מסדרה A לגיליונות מסדרה B מתואר בתרשים הבא.

 



 

גיליונות נייר C

 

מערכת מידות מסוג C משמשת לייצור מעטפות. זה לא מעשי לייצר מעטפה בגודל A4 על מנת להכניס לתוכה מסמך בגודל A4. זה פשוט לא פרקטי. חייבים מרווחים. כך, מתקיימת סדרה חדשה של מעטפות המיוחדות לעטיפת מסמכים. עבור מסמך בגודל A4, נשתמש במעטפה בגודל C4. יוצאים מן הכלל הן מעטפות ארוכות המשמשות למשלוח מסמכים בגודל A4, כאשר מסמכים אילו מקופלים לשלושה חלקים. מעטפה ארוכה כזו מסומנת ע"י מערכת ISO כמעטפת DL (ראשי תיבות של DIN LONG ).